Mirec

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výprava za Yetim.

Celkom sa na ňu teším. Skoro ako keď Polemic spieva o ceste na Pluto. NOVÝ PLÁN PRE SEBA MÁM, POLETÍM NA PLUTO, VÁM ZBOHOM DÁM.
A teraz vážne. Čaká ma (tak na 99,5 %) cesta do "Snežných hôr". Do krajiny medu a horských bylín (ako v tej reklame na Demänovku), do krajiny, kde lesy, hory a doliny, jaskyne, čarokrásne plesá, zurčiace potoky a vodopády sú plné človečieho bôľu, lásky, odvahy, strachu i nádeje, sú plné piesní, povestí, bájí i neuveriteľných, a predsa pravdivých príbehov

Tak veru, chystám sa domov na východ za mojou famíliou. Ale hlavne, dúfam že sa mi konečne konečne podarí nasadnúť na električku a vyviezť sa kamsi do hôr. Na nejaké to moje obľúbené miestečko, ktoré som už možno roky nevidel. Pohľad z vlaku, keď sa rútim EC Košičanom z Prahy do Popradu je ku koncu cesty úchvatný. Odrazu je okolo menej obydlí, krajina sa zvlní, trať obklopia smreky, borovice, jedle. Vtedy sa cítim, akoby som preskočil do nejakého paralelného vesmíru. Niekam, kde ešte príroda nie je na zúfalom ústupe.

Tatry síce vyzerajú zjazvené tou príšernou víchricou, keď vietor skoro odniesol aj mna. Stále je to smutný pohľad. Keď ale dvihnem pohľad vyššie, vidím tie isté štíty čo vždy. Sú vždy rovnaké, presne také ako si ich pamätám. Boli tu pred výchricou a budú tu aj po tej ďalšej. Počkajú si na nové lesy. Niekedy skutočne vyzerajú ako rozhnevaní obri, čo skameneli.

Neviem, či bude čas zmiznúť na jeden deň preč, jednoducho sa vypariť z domu a dať sa na tú vypravu za "Yetim". Keď sa podarí, možno ho niekde medzi hordou nemeckých, českých a poľských turistov stretnem. A možno stretnem aj samotného Titrisa, tajomného strážcu Tatier z dávnych staroslovanských povestí. Možno sa mi dokonca podarí stretnúť zmoka, ktorého vraj vídali už starí Kelti a privedie ma k pokladu (potom vás pozvem na pivo).

Ta mi trimajce palčoky, nech še podari. V Tatrách sa vraj môžu stať len dve veci. Buď ich krkolomne preleziete a idete domov sklamaní, alebo sa pre vás stanú srdcovou záležitosťou a musíte sa vrátiť. Patrím k tým druhým.

Všedné - nevšedné | stály odkaz

Komentáre

  1. :)))
    ja tiez patrim k tym druhym a tiez odchadzam na par dni hladat YETIho, tak sa tam snad stretneme :))
    publikované: 28.02.2006 18:04:28 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Tisic hrmenych
    kto by to bol povedal :o) kaslat na Yetiho, chcem stretnut Teba ;o)
    publikované: 28.02.2006 18:12:02 | autor: mirec (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tatry
    su laska alebo nenavist na prvy pohlad. Na prvy krok po chodnickoch i skaliskach. Na prvych nadych zeleneho vzduchu, presvetleneho slnecnymi lucmi alebo zmoknuteho lejakom.

    Uz som zmokla na Dumbieri, nos sa mi opalil pri vystupe na Krivan a vymacala som si otlaky v Besenovej. A Tatry su stale moja laska...

    Mirec, zelam Ti pevne topanky a malo turistov, nech si to stretnutie vychutnas:)
    publikované: 28.02.2006 19:13:55 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Vdaka,
    uz len dufam, ze ma nechyti poriadna burka ako na potvoru :o)
    publikované: 28.02.2006 19:58:09 | autor: mirec (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ta fotka
    na ceskom blogu (Lomnicak?) je pekna :)
    publikované: 28.02.2006 20:44:32 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hej, lomnicak
    kedysi som tam stravil tyzden na praxi. Uzasne miesto, hlavne v noci bol pohlad tam dole uzasny. Dal by som ju aj sem, ale neviem ako.
    publikované: 28.02.2006 21:17:14 | autor: mirec (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. navod
    publikované: 01.03.2006 17:50:49 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014